Tuning 1. Daemonok törlése (finomhangolás)

2011.12.22. 10:37 iphonetuning

Az UNIX és más rendszerekben, amik képesek multitaskingra, a daemon egy számitógépes program, ami a háttérben fut, általában a felhasználó nem kap ezekhez közvetlen hozzáférést, nem kapcsolhatja ki őket, iPhone esetében mindig futnak a háttérben, lefoglalva a rendszermemória (RAM) egy (jelentős) részét.

Tehát mit is jelent ez pontosan? Azt jelenti, hogy amikor az iPhone-t, vagy iPod-ot, vagy iPad-et bekapcsolod, betölt egy csomó háttérfolyamatot (54-et, a pontosság kedvéért) amik engedélyeznek rengeteg funkciót, pl. csatlakozás az Internetre, vagy hívást fogadni. Amikor ezek a háttérben futnak, lefoglalnak maguknak RAM-ot, és mivel ezek rendszerfolyamatok, nem tudod leállítani őket az SBSettings-szel, vagy a MemTool-lal. A jó hír az, hogy ezek közül a daemonok közül néhány teljesen fölösleges (a legtöbb ember számára), és egyszerűen ki lehet őket törölni, hogy visszakapjuk az általuk lefoglalt RAM-ot.

A jailbreakelt iphoneodra a cydiából töltsd le az Ifile-t. Nyisd meg az Ifile-t és navigálj a /System/Library/LaunchDaemons/ könyvtárba. Itt találhatóak a daemonplist fájlok.

 Ahhoz, hogy kikapcsolj egy daemont egyszerüen töröld a hozzá tartozó .plist file-t. 

 

Biztonságos Daemonok – Ezeket biztonságosan kitörölheti bárki, bármiféle rizikó nélkül.
com.apple.DumpPanic.plist – Gyűjti a összeomlásokat, és elküldi kiértékelésre az Apple-nek.
com.apple.ReportCrash.(Különböző Nevek).plist – Összesen 5 féle van ezekből a daemonokból, ezek információt gyűjtenek az összeomlás körülményeiről, milyen programok futottak amikor összeomlott, stb.
com.apple.CrashHouseKeeping.plist – Ez is az összeomlásokért felelős.
com.apple.aslmanager.plist – Ez a daemon a rendszer naplózásért felelős.
com.apple.syslogd.plist – Rendszer eseményeket naplóz.
com.apple.powerlog.plist – Figyeli az utángyártott töltőket.
com.apple.stackshot.server.plist – Ennek a daemonnak a pontos funkciója jelenleg ismeretlen, de a törlése teljesen biztonságos. Bővebb információk erről a daemonról 
itttalálhatók, viszont elég érthetetlen egy átlagfelhasználó számára.
com.apple.tcpdump.server.plist – Ez a daemon kétségkívül gyűjti a hálózati forgalmat,  (
Forrás), viszont nem tudom pontosan, hogy miért. Ennek a törlése is teljesen biztonságos.
com.apple.iqagent.plist – Ennek a daemonnak a pontos funkciója jelenleg ismeretlen, de a törlése teljesen biztonságos.
com.apple.mobile.profile_janitor.plist – Ennek a daemonnak a pontos funkciója jelenleg ismeretlen, de a törlése teljesen biztonságos.
com.apple.chud.chum.plist – Ez a daemon kapcsolatban van az Apple CHUD (Computer Hardware Understanding Developer) eszközökkel. Ennek a daemonnak a törlése teljesen biztonságos, ha csak nem vagy fejlesztő, akkor TALÁN szükséged lehet rá.
com.apple.chud.pilotfish.plist – Ez a daemon is kapcsolatban van az Apple CHUD eszközökkel. Ennek a daemonnak a törlése teljesen biztonságos, ha csak nem vagy fejlesztő, akkor TALÁN szükséged lehet rá.

 

Feltételes Daemonok – Ezek a damonok kikapcsolhatók, ha nincs szükséged a funkciójukra.
com.apple.AddressBook.plist – Ha kitörlöd, a Contacts a Phone programban egy kicsit lassabban fog betölteni. Töröld ki, ha ez nem zavar.
com.apple.accessoryd.plist – Ha kitörlöd, nem fognak működni az FM rádió transzmitterek, iPhone dock-ok, és AV kábelek. A csatlakoztatott eszközök képesek lesznek tölteni az eszközödet, viszont ennyi lesz az egész. Töröld ki, ha nem használod ezeket a kiegészítőket.
com.apple.apsd.plist – Ha kitörlöd, a Push Notifications nem fog működni. Töröld ki, ha nem használod.
com.apple.dataaccess.dataaccessd.plist – Ha kitörlöd, a contact-okat nem fogod tudni szinkronizálni az  Exchange-el, vagy a Google Sync-kel. Töröld ki, ha nem használod ezeket a szolgáltatásokat.
com.apple.datamigrator.plist – A névjegyzék SIM kártyáról való telefonra másolásért felelős. Az iPod touch felhasználók kitörölhetik.
com.apple.racoon.plist – A Virtual Private Network-ökért felelős. Töröld ki, ha nem használsz VPN-t.
com.apple.MobileInternetSharing.plist – Az Internet Tethering-ért felelős. Töröld ki, ha iPod touch-csod van, vagy ha nem érdekel a tethering.
com.apple.aggregated.plist – Ez valószínűleg az Audio-In-ért felelős. Ha iPod touch-csod van, és nem tervezed használni az Audio-In-t, töröld ki. iPhone felhasználóknak ajánlott békénhagyni ezt.
com.apple.AOSNotification.plist – Ez a daemon a MobileMe szinkronizálásért felelős. Ha nem használsz MobileMe-t, töröld ki.
com.apple.AdminLite.plist – Ez a daemon megpróbálja „visszaadni” az irányítást neked, ha szerinte egy hosszas folyamatra várakozol. Ez a force-quit módszernél történik, szóval ha belefáradtál abba, hogy összeomlanak a programjaid, és inkább vársz egy pár másodpercet hogy kilépjenek, töröld ki.

 

 

Kézi szerkesztéssel kikapcsolható Daemonok – Ezeknek a daemonoknak a teljes kikapcsolása nem ajánlott, viszont egy kis szerkesztéssel meg lehet oldani, hogy kikapcsolódjanak, ha nincs rájuk szükség.
com.apple.itunesstored.plist – Nyisd meg egy plist editorban, és változtasd meg ezt:

 <key>SuccessfulExit</key>
<false/>

 

erre:

 

<key>SuccessfulExit</key>
<true/>

Most már ez a daemon nem fog futni, csak amikor szükség van rá. Szerkesztheted ezt magán a telefonon/iPod-on, az iFile segítségével, ha az számodra egyszerűbb.

 

Hagyd-Békén Daemonok – Ezeknek a daemonoknak a törlése/módosítása végzetes (restore) lehet. Semmiképpen sem ajánlott a módisításuk!
com.apple.mobile.Lockdown.plist – A SIM engedélyezésért,és egyéb fontos dolgokért felelős.
com.apple.fairplayd.plist – Ez ellenőrzi a DRM-et a megvásárolt zenéiden, és programjaidon.
com.apple.installd.plist – A programok telepítéséért felelős.
com.apple.BTServer.plist – Ha ezt a daemont kitörlöd, az eszközöd nagyon lassú, és irányíthatatlan lesz.
com.apple.configd+pm.plist – A rendszerbeállításokért felelős.
com.apple.configd-pm.plist – Szintén a rendszerbeállításokért felelős.
com.apple.gmmd.plist – A nyomkövetésért felelős.
com.apple.mDNSResponder.plist – DNS. Töröld ki, és az Internet teljesen elszáll.
com.apple.CommCenter.plist – Felelős a hívások fogadásáért/kezdeményezéséért, stb. Az iPod touch felhasználóknak sem ajánlott a törlése.
com.apple.locationd.plist – A GPS és helyzetmeghatározáért felelős.
com.apple.mediaserverd.plist – Lejátssza a zenéidet, és videóidat.
com.apple.graphicsservices.sample.plist – Az borítók megjelenítéséért felelős.
com.apple.usbptpd.plist – Engedélyezi a csatlakoztatást a számítógéphez, és a töltésért is ez a felelős.

 

Ezek a módosítások nem fognak drasztikus sebességnövekedést okozni de a késöbbi tuningokka együttvéve jelentősen növelik a telefon sebességét.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tuning tuning1 daemonok

A bejegyzés trackback címe:

https://iphonetuning.blog.hu/api/trackback/id/tr93485435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása